Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Ik vond een, naar mijn idee althans, opmerkelijk bericht: de pacemakers en andere implantaten van het Amerikaanse bedrijf St. Jude Medical kunnen worden gehackt. Dat nieuws komt van een belegger en een cyberonderzoeksbureau. Onafhankelijke deskundigen hebben dat bevestigd, lieten ze onlangs weten.
Alles wat iets van elektronica in zich herbergt kan tegenwoordig dus blijkbaar gehackt worden. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Beleggingsbedrijf Muddy Waters (what’s in a name?) en onderzoeksbureau MedSec kwamen in augustus voor het eerst met hun claim. Uiteraard. Het is wel Amerika. Als ergens iets geclaimd kan worden doen we dat zeker.

Vervolgens hebben ze Bishop Fox onderzoek laten doen. Uit dat onderzoek zou onder meer blijken dat implantaten van afstand kunnen worden veranderd in '’wapens'’ die patiënten een schok geven. Dat lukte van drie meter afstand. Met speciale apparatuur zou het zelfs van 30 meter kunnen, zegt Bishop Fox. Tja, en wie zou dat dan willen? Nu zijn er voor iedereen best wel wat mensen die je een ‘hartverknettering’ zou toewensen af en toe, maar om dat dan daadwerkelijk ook te doen…

Als je zo’n pacemaker hackt kun je de persoon in kwestie dus een flinke ‘opdonder’ geven, zo zeer zelfs dat die resulteert in een hartaanval. Je moet toch wel een behoorlijk zieke geest hebben als je dit soort dingen daadwerkelijk wilt uitvoeren.

Maar… Wie verzint het om het überhaupt uit te proberen een pacemaker te hacken, zodat je kunt melden dat ze gehackt kunnen worden en kan claimen? Dan moet je nog zieker zijn….

Zonder dit nieuwsbericht wist waarschijnlijk niemand hier wat van.

John de Waard

Plaats op:
Datum: 27 oktober 2016
Categorie: Column
Bron: John de Waard
Gerelateerde artikelen  
18-05-2017 Achtergrondartikelen Ze zijn er nog, van die gemeenten…
21-01-2019 Achtergrondartikelen Gezond verstand of censuur?
04-02-2019 Achtergrondartikelen Jongeren minder achteloos dan gedacht
14-06-2017 Achtergrondartikelen Journalist in diskrediet brengen?
31-10-2017 Achtergrondartikelen Wij zijn zelf onze grootste bedreiging!
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,24 seconden.