Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Het begint erop te lijken dat steeds meer functies in de maatschappij overbodig worden, dan wel vervangen kunnen worden door computers. Het zal de gemiddelde administratief medewerker in ieder geval genoegen doen dat ook rechters en advocaten in de belangstelling staan om in de toekomst te worden vervangen. Ofschoon de wetenschappers die erin zijn geslaagd om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken voor het voorspellen van uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, daar anders over denken.

Yes. Goed nieuws. Toch? Scheelt heel veel salariskosten, schat ik zo in. En je hebt kans dat de gerechtelijke uitspraken een stuk consequenter worden. Het AI-systeem heeft gegevens van zeshonderd rechtszaken geanalyseerd en kan in 79 procent van de gevallen de uitspraak van het Hof juist voorspellen. Die resultaten zijn onlangs gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Dus maar 21 procent niet. Als je het via de AI-computer zo (laten) doen gaat dus blijkbaar 1 op de 5 zaken de mist in.

Kijk, dat er eens een paar uitspraken misgaan is niet erg. Dat gebeurt nu toch ook? Er zitten nu toch ook mensen onschuldig in death row? Alles went. De wetenschappers verwachten echter niet dat de computer rechters of advocaten kan vervangen.

Oké, maar wat is dan het nut van deze ontdekking? Dat je achteraf kunt beredeneren via een AI-computer dat de meeste zaken inderdaad goed zijn verlopen? Als je daaraan twijfelt, moet je misschien nu al rechters gaan vervangen.

Met of zonder computer die ze gaat vervangen.

John de Waard

Plaats op:
Datum: 25 oktober 2016
Categorie: Column
Bron: John de Waard
Gerelateerde artikelen  
16-10-2009 Nieuws Rechtsstaat in schijnwerpers tijdens Week van het Recht
04-02-2019 Achtergrondartikelen Jongeren minder achteloos dan gedacht
23-10-2017 Nieuws Vaststellen recidiverisico zedendelinquenten moet beter
21-01-2019 Achtergrondartikelen Gezond verstand of censuur?
28-02-2011 Achtergrondartikelen Beheersbare fraude??
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
´┐Ż 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,24 seconden.