Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Het beveiligen van digitale infrastructuur en data krijgt steeds meer aandacht binnen de Europese Unie. Maatregelen op dit gebied kunnen echter ten kosten gaan van Europese rechten en waarden. Om dit te voorkomen richt het Europese beveiligingsbedrijf F-Secure samen met tien Europese partners het CANVAS (Constructing an Alliance for Value-driven Cyber Security)-consortium op. Het project is op 13 september gelanceerd tijdens een kick-off event in het Zwitserse Zurich.
 
Deelnemers met allerlei wetenschappelijke achtergronden zijn betrokken bij CANVAS, waaronder de Technische Universiteit Delft. Gezamenlijk gaan zij onderzoeken structureren en verspreiden met betrekking tot ethische, juridische, empirische en technologische aspecten van cybersecurity. De informatie die hierdoor wordt verzameld helpt beleidsmarkers, experts en het publiek te informeren over de ontwikkeling van beveiligingstechnologieën en -richtlijnen die veiligheid bieden zonder hierbij in te leveren op behoeften zoals vrije toegang tot informatie.
 
Beveiliging effectiever en praktischer maken
"Iedereen heeft op dit moment moeite om digitale assets te beveiligen", stelt Sean Sullivan, beveiligingsadviseur bij F-Secure. "Niets doen is geen optie gezien de mogelijkheden die aanvallers vandaag de dag hebben. Te zware beveiliging kan echter ook onschuldige mensen en bedrijven die willen profiteren van nieuwe technologie benadelen. Overheden, bedrijven en het publiek vragen de Europese cybersecuritysector daarom methoden te ontwikkelen die beveiliging effectiever en praktischer in gebruik maken. CANVAS gaat helpen deze vraag te beantwoorden."
 
F-Secure gaat een integrale rol spelen in CANVAS en het consortium helpen opinies van experts uit de cybersecurityindustrie te verzamelen. Inzichten die het consortium opdoet worden door F-Secure gedeeld met andere experts in de sector. Het beveiligingsbedrijf geeft daarnaast leiding aan een internationale workshop waarin de huidige beveiligingsuitdagingen van bedrijven worden besproken. Tot slot deelt F-Secure expertise voor het creëren van hulpmiddelen op het gebied van security, waaronder een opleidingscurriculum en een grootschalige open onlinecursus.
 
Europese financiering
Het consortium ontvangt drie jaar lang financiering van de Europese Unie en het Zwitserse staatssecretariaat voor Onderwijs, Onderzoek en Innovatie. CANVAS wordt opgezet naast een brede reeks andere cybersecurityinitiatieven in Europa. Het gaat hierbij onder andere om nieuwe regelgeving zoals de Network and Information Security (NIS)-richtlijn en een recent geïntroduceerde publiek-private samenwerkingsverband tussen de Europese Commissie en de European Cyber Security Organisation, die naar verwachting gezamenlijk 1,8 miljard euro gaan investeren in cybersecurity.
 
Dr. Markus Christen, Senior Research Fellow van de Universiteit van Zurich en projectcoördinator van CANVAS, stelt dat het consortium een bijdrage gaat leveren aan deze initiatieven en het Europese continent in zijn geheel. Het project gaat aandeelhouders helpen de balans te vinden tussen cybersecurity en Europese rechten en waarden. "Cybersecurity wordt steeds belangrijker nu meer mensen en gemeenschappen afhankelijker zijn van digitale infrastructuur dan ooit te voren", zegt Christen. "Waarden als autonomie, privacy en gelijkheid moeten behouden blijven terwijl wij systemen en data veiliger maken. CANVAS gaat mensen, bedrijven en beleidsmakers helpen deze belangen te balanceren."

Plaats op:
Datum: 15 september 2016
Bron: F-Secure B.V.
Gerelateerde artikelen  
15-10-2018 Nieuws EU sluit overeenkomst met Airbus en Atos voor cyber security
08-03-2019 Nieuws Een nieuwe blik op onderzoek naar cybersecurity in de Europese Unie
23-10-2013 Nieuws EU investeert in verbetering van biometrische veiligheidssystemen
13-07-2017 Nieuws Oprichting commissie voor cybersecurity en gegevensbescherming
08-07-2016 Nieuws Nederland waarborgt vitale infrastructuur Olympische Spelen Tokyo
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,34 seconden.