Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

Kinderen liegen op social media over hun leeftijd en delen te veel gevoelige gegevens. Deze voor ouders overal ter wereld verontrustende bevindingen kwamen aan het licht via het Connected Kids onderzoek, uitgevoerd door Kaspersky Lab en iconKids & Youth. Het onderzoek toont aan dat 8- tot 16-jarigen niet alleen verslaafd zijn aan het communiceren via social media, maar zich ook zeer gevaarlijk gedragen op deze netwerken. Hiermee brengen ze zichzelf – en de rest van hun gezin – in gevaar.

Kinderen gebruiken internet om met anderen verbinding te maken en te communiceren. Dit is voor hen de belangrijkste online activiteit. In feite is het zelfs zo belangrijk voor ze, dat 35% onder geen beding zonder social media zou kunnen. Naarmate kinderen ouder worden, beginnen online methoden zelfs hun sociale contacten met anderen te domineren. Maar hoewel sociale media jongeren in staat stellen om contact te houden met vrienden, maakt het ze tegelijkertijd extreem kwetsbaar.

Jongeren die actief zijn op sociale netwerken, blijken daar vervolgens teveel persoonlijke informatie te delen. Velen doen dit zonder te beseffen dat de informatie die ze delen ook kan worden gezien en gebruikt door potentieel gevaarlijke personen. Verontrustend is dat de meeste kinderen hun school (66%) en de plaatsen die ze bezoeken (54%) op social media tonen, en een op de vijf (22%) zelfs hun huisadres. Wanneer een kind locatiegegevens deelt met vrienden, beseffen ze vaak niet dat deze informatie kan worden misbruikt door kwaadwillende personen die het kind willen opzoeken.

Omdat kinderen al deze informatie online plaatsen, beschikken criminelen over een schat aan gegevens om van te profiteren. Het zal ouders zorgen baren dat een derde van de kinderen informatie over dure activiteiten van hun ouders (36%) en het werk van hun ouders (33%) openbaar maakt, terwijl een vijfde via sociale media bespreekt hoeveel de ouders verdienen (23%). Met deze informatie in handen, gecombineerd met kennis over de locatie van de kinderen, is het duidelijk hoe criminelen gerichter te werk kunnen gaan bij hun activiteiten.

De risico's zijn zelfs nog groter als we bedenken dat een derde van de kinderen (31%) bereid is online te liegen over hun leeftijd. 17% van de 8- tot 16-jarigen doet zich ouder voor dan ze in werkelijkheid zijn en één op de tien (10%) wijzigt hun 'leeftijd', afhankelijk van de website die ze gebruiken. In het ergste geval kan dit scenario kinderen kwetsbaar maken om ongepast te worden benaderd door volwassenen die denken dat ze met andere volwassenen praten, en de kinderen mogelijk zelfs blootstellen aan volwassen content.

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux, zegt hierover: "Sommige kinderen zien geen gevaar in hun online gesprekken - ze zijn open en delen graag. Daarom moeten hun ouders voorkomen dat ze worden blootgesteld aan mogelijke risico’s. Het is verstandig om kinderen van jongs af aan te leren wat – zowel online als offline - kan worden gedeeld en wat geheim moet worden gehouden, in het belang van de veiligheid en privacy van het gezin. Het is ook belangrijk om noodzakelijke privacy-instellingen te gebruiken op sociale netwerken, zodat alleen vrienden de berichten en gegevens van kinderen kunnen zien. Als extra beschermingslaag zorgt gespecialiseerde beveiligingssoftware, zoals Kaspersky Safe Kids, ervoor dat ouders voortdurend veranderingen in de vriendenlijst en geplaatste berichten van kinderen in de gaten kunnen houden. Zo kunnen ze hun kinderen beschermen voordat deze zichzelf onbewust schade toebrengen."

Janice Richardson, Senior Advisor bij European Schoolnet, zegt: "De meeste online problemen die jonge mensen melden bij hulplijnen zijn het gevolg van een schending van de privacy tijdens hun online interacties. Begrijpen wat persoonlijke gegevens zijn en hoe deze te beschermen, is inherent aan de moderne wereld. Kinderen moeten van jongs af aan leren dat privacy hun kostbaarste bezit is, en een van de essentiële mensenrechten. De nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft als doel om jongeren te helpen met de bescherming van hun privacy. De meest betrouwbare vorm van bescherming blijft echter goede voorlichting door ouders, leerkrachten en de hele gemeenschap waarin het kind leeft en leert."

Hier zijn enkele tips die ouders kunnen helpen om deze risico's te vermijden:

  • Praat met je kinderen over hun ervaringen en zorgen, en probeer samen aan een aantal van de activiteiten te werken op www.webwewant.eu.
  • Moedig de online creativiteit van je kinderen aan en oefen het plaatsen van berichten samen voordat je ze dit zelfstandig laat doen.
  • Leg uit waarom sociale media voor kinderen van 13 jaar en ouder zijn, bespreek hun rechten en verantwoordelijkheden, en bereid je kind voor op deze grote stap naar de online wereld.
  • Word online vrienden met je kind tot je tevreden bent en ziet dat hij/zij klaar is voor de eigen verantwoordelijkheid.
  • Print regelmatig hun profiel uit en hang deze in het zicht - online content staat opeens in een heel ander perspectief als het wordt afgedrukt en 'openbaar' te zien is.
  • Stel samen met je tiener regels op over het gebruik van de webcam, en zorg ervoor dat deze regels worden nageleefd.
  • Moedig je kinderen aan om je te vertellen over nieuwe opties, apps, enz. Met name wanneer zij betrekking hebben op privacy.

Plaats op:
Datum: 29 juni 2016
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Kaspersky Lab
Gerelateerde artikelen  
08-02-2011 Nieuws Bescherm kinderen ook in de digitale wereld
21-08-2009 Nieuws Microsoft heeft internetfilter verbeterd
03-06-2007 Nieuws Webroot onderzoek in de VS toont onderschatting internetgebruik kinderen aan …
02-05-2013 Nieuws McAfee leert schoolkinderen over online veiligheid
31-10-2018 Nieuws Nederlanders willen cybercrime en veilig internetten in lespakket scholen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,31 seconden.