Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

De veiligheidseisen in de nieuwe ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn mede dankzij Securitas een stuk strenger geworden.

Tijdens de bouw is zelfs met dreigingen, zoals bomaanslagen rekening gehouden. Securitas is vanaf het begin af aan betrokken bij de beveiliging van de nieuwe gebouwen, een goed voorbeeld van Publiek Private Samenwerking (PPS).

De Rijksgebouwendienst ontwikkelde in het Wijnhavenkwartier in Den Haag nieuwe huisvesting voor de ministeries. Op dit moment zijn deze twee torens – circa 146 meter hoog – het grootste rijkskantoor. Afgelopen juli verhuisden de laatsten van de ruim 5000 medewerkers naar het nieuwe gebouw. De Rijksgebouwendienst stimuleert PPS voor gebouwgebonden huisvestingsprojecten.

Nieuwste veiligheidstechnieken

De beveiliging is zichtbaar met professionele beveiligers aan de balie, en onzichtbaar met ICT, camera’s, detectiepoorten, elektronische sloten en alarmsystemen. Het ontwerp bevat de nieuwste veiligheidstechnieken, de ‘proven concepts’ die zich in het verleden bewezen hebben. Vanaf dag één moeten de systemen perfect werken.

Veiligheidszones

Het gebouw is in diverse veiligheidszones ingedeeld. Alleen de ontvangsthal in het atrium is vrij toegankelijk. De receptie wordt bemand door professionele beveiligers: de RBO en Securitas. Bezoekers moeten een afspraak hebben, aangemeld zijn en zich kunnen legitimeren om het gebouw te betreden. Zij krijgen een bezoekerspas en worden opgehaald door hun gastheer of -vrouw. Zij mogen alleen in speciale bezoekersruimten verblijven.

Flexwerken

In de ministeries is het flexwerken ingevoerd. De medewerkers kunnen afhankelijk van hun taak een werkplek zoeken die daarop aansluit. Toch is niet elke ruimte voor iedere medewerker toegankelijk. In sommigen ruimten zijn documenten met de hoogste gevoeligheidsklasse opgeborgen in speciaal zwaar beveiligde lockers. De medewerkers beschikken over een Rijkspas om toegang tot hun zone te verkrijgen.

Groot aantal dreigingsscenario’s

Het thema beveiliging is tijdens het gehele bouwproces meegenomen in de overwegingen. Het ontwerp werd getoetst aan een groot aantal dreigingsscenario’s. Van bomauto op de openbare weg tot ontploffingen in het expeditiecentrum. Alle risico’s zijn doorgerekend. Zelfs de positie van de kantoren van de ministers en staatssecretarissen is bepaald aan de hand van deze veiligheidsscenario’s. Ondanks dat veiligheid geen taak is van de architect tijdens het ontwerpen, is de veiligheid geborgd. De contacten tussen architect, Rijksbeveiligingsorganisatie (RBO), de interieurarchitecten en Securitas hebben hiertoe geleid.

 

Plaats op:
Datum: 11 september 2013
Categorie: Terrein- & bedrijfsbeveiliging
Bron: Securitas Nederland B.V.
Gerelateerde artikelen  
19-05-2008 Nieuws Securitas lanceert nieuwe website
08-12-2017 Achtergrondartikelen Toegangsbeheer van ARAS voor het veiligste gebouw van Nederland
21-08-2018 Nieuws Securitas beveiligers UMC Maastricht leggen het werk neer
20-02-2019 Nieuws Securitas breidt team met ruim 1.500 beveiligers fors uit
11-07-2007 Nieuws Securitas introduceert communicatiedriehoek
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,27 seconden.