Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

De meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft geen bezwaar tegen particuliere bedrijven die worden ingezet om hun buurt veiliger te maken. Een veiliger Nederland kunnen we vooral krijgen door een betere opvoeding van onze kinderen. 6 op de 10 Nederlanders willen meer blauw op straat en driekwart vindt dat beelden van geweld op straat direct openbaar gemaakt mogen worden.

Dit blijkt uit onderzoek van de vakbeurs Safety & Security Amsterdam (SSA) 2013 onder 1.117 Nederlanders van 18 tot en met 70 jaar. SSA 2013 wordt van 4 tot en met 6 juni gehouden in Amsterdam RAI.

Nederland voelt veiliger dan buurlanden

Nederland voelt veiliger dan onze buurlanden Duitsland, België en Groot-Brittannië. Maar Luxemburg en Denemarken worden als veiliger dan Nederland gezien. Het openbaar vervoer is één van de minst veilige plekken ‘s avonds. Hier voelt 6 op de 10 zich niet veilig. Het zijn vooral vrouwen die dit niet veilig achten (68% versus 50% van de mannelijke bevolking).

Een veiliger Nederland kunnen we vooral krijgen door een betere opvoeding van onze kinderen, zo zijn 8 op de 10 Nederlanders van mening. Verder denken we dat hogere straffen zullen helpen. En 1 op de 6 is voor herinvoering van de doodstraf.

Foto’s en filmpjes van criminaliteit

Driekwart van de Nederlanders vindt dat beelden van geweld op straat direct openbaar gemaakt mogen worden. In het geval van winkeldiefstal vindt tweederde dat dit moet mogen. Daarbij vindt een ruime meerderheid (79%) dat het vertonen van beelden niet moet leiden tot strafvermindering.

Publiek-private samenwerking (PPS)

6 op de 10 Nederlanders vinden het prima als particuliere bedrijven worden ingezet om hun buurt veiliger te maken. Als het echter gaat om het bewaken van gevangenen, dan vinden slechts 3 op de 10 Nederlanders de inzet van particuliere bedrijven een goed idee.

Politie

Is de politie voldoende zichtbaar aanwezig? 6 op de 10 Nederlanders willen meer blauw op straat. De invoering van één Nationaal politiekorps op 1 januari jongstleden, dat alle regiokorpsen en verspreide politiediensten vervangt, is redelijk onopgemerkt aan de meesten voorbijgegaan. Slechts een kwart van de Nederlanders is zich hier bewust van.

Brandveiligheid

Driekwart van de Nederlanders heeft op z’n minst een rookmelder in huis. Bij brand brengen we natuurlijk eerst mens en dier naar buiten en nemen aan spullen mee: onze portemonnees, telefoons en sleutels als we de kans krijgen. 1 op de 5 Nederlanders vindt niets aan spullen belangrijk bij brand. Opmerkelijk is dat personen tot 35 jaar 2x vaker hun telefoon mee naar buiten willen meenemen als belangrijkste voorwerp (15% versus 7% van de 35-plussers).


Bij vlam in de pan weten 9 op de 10 wat te doen: grote deksel of deken er overheen. Toch is 9% van de Nederlanders tot 35 jaar van plan om er water overheen te gooien (versus 1% van de 35-plussers).

Plaats op:
Datum: 23 mei 2013
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Safety & Security Amsterdam (SSA)
Gerelateerde artikelen  
26-06-2006 Nieuws Kwart Nederlanders voelt zich geregeld onveilig
16-06-2011 Nieuws Veiligheidsgevoel OV laatste 5 jaar afgenomen
27-11-2009 Nieuws Angst voor terroristische aanslag in Nederland laag
28-03-2018 Nieuws Bijna helft Nederlanders voelt zich veiliger door GDPR
30-04-2010 Nieuws Nederlander niet bang voor herhaling aanslag Koninginnedag
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,31 seconden.