Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Diefstal en fraude zal de komende tijd sterk toenemen, voorspelt Hoffmann. De oorzaak hiervan is de recessie. Door het korten op controlemiddelen zal die fraude overigens in veel gevallen pas na de recessie duidelijk worden.

Het jarige Hoffmann (50 jaar oud) voorspelt verder dat naast de toename van ‘gewone' vermogensdelicten er steeds meer klant- en organisatiegegevens zullen worden gestolen. Ook industriële en economische spionage zullen steeds verder toenemen.

Het 'wrange' daarbij is dat de stijging van het aantal fraudes door veel organisaties te laat of zelfs niet zal opvallen omdat er is gekort op controle. Pas als de recessie voorbij is, zal er een fraudetoename worden geconstateerd, omdat er dan meer verscherpte controle plaatsvindt, zegt men bij Hoffmann. Maar voor veel organisaties kan het dan al te laat zijn.

Het motief

Dat een recessie leidt tot meer economische delicten, is eenvoudig te verklaren, meent Hoffmann. De economische neergang heeft een sterke invloed op de drie factoren die een rol spelen bij het plegen van fraude: het motief van de daders, de mogelijkheid tot het plegen van fraude en de rechtvaardiging die daders zoeken voor hun daad.

Allereerst het motief: door de recessie nemen geldzorgen in de persoonlijke levenssfeer toe en daarnaast kan ook de hogere werkdruk tot meer frustratie leiden. De tweede factor, de mogelijkheid tot frauderen, wordt ook groter omdat er door de recessie wordt bezuinigd, ook op fraudepreventie en controle. De pakkans wordt kortom kleiner omdat organisaties focussen op overleven.

Uitblijven bonussen

Dan de derde factor, de rechtvaardiging, deze is tijdens een economische neergang sneller gevonden. Bijvoorbeeld omdat bonussen uitblijven of tot de top worden beperkt, of omdat daders hun oude levensstandaard willen behouden.

Uit recent onderzoek van Pricewaterhouse Coopers (PwC) en de Vrije Universiteit blijkt dat een groot deel van de economische criminaliteit aan het licht komt dankzij klokkenluiders. Tegelijkertijd constateert PwC dat slechts een minderheid van de organisaties een meldpunt heeft waar (anoniem) getipt kan worden. De onderzoekers vermoeden dat ‘omstanders' van groot belang zijn voor de preventie van fraude. Een veilige communicatieroute waar wangedrag anoniem kan worden aangegeven, zal meer omstanders over de streep kunnen trekken om aan de bel te trekken, aldus het rapport.

Bijzonder cadeau

Om organisaties te helpen in deze zware tijden en om het 50-jarig bestaan te vieren, trakteert Hoffmann op een bijzonder cadeau. Organisaties met meer dan 50 medewerkers kunnen zich aanmelden voor een gratis abonnement op meldmisstanden.nl. Hiermee bieden organisaties hun medewerkers de mogelijkheid om fraude te melden via een externe, onafhankelijke partij die hun anonimiteit garandeert.

Misstanden kunnen niet alleen worden gemaild via de website meldmisstanden.nl, er kan ook dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur worden gebeld via 0900 463 3626.

Riskmanagement - the next generation

Vanwege het 50-jarig bestaan organiseert Hoffmann de aankomende zomer een congres met als thema Riskmanagement - the next generation. Daar zal onder meer worden ingegaan op een nog meer integrale benadering van het managen van veiligheids- en beveiligingsrisico's, zowel in de samenwerking tussen de publiek en private sectoren als die tussen de 'klassieke beveiliging' en de ICT-disciplines.

Plaats op:
Datum: 4 januari 2012
Categorie: Markt en onderzoek, Fraude
Bron: Hoffmann Bedrijfsrecherche B.V.
Gerelateerde artikelen  
10-06-2011 Achtergrondartikelen Hoffmann: fraude was nog nooit zo makkelijk
22-03-2013 Nieuws Hoffmann-Statistiek: meer vrouwen plegen fraude
03-04-2012 Nieuws Hoffmann: weer meer fraude-onderzoek
19-07-2010 Achtergrondartikelen Waarom fraudeert iemand?
06-06-2013 Nieuws Hoffmann: grotere kans op fraude tijdens vakantie
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,29 seconden.