Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

USB sticks blijven de zwakke schakel als het gaat om databeveiliging. Bedrijven hebben geen USB-beleid en (blijven) werken met onversleutelde USB-sticks. Dat blijkt uit onderzoek van Kingston Digital Europe, producent van geheugenproducten.

Het onderzoek toont ook duidelijke verschillen in de benadering en toepassing van beveiliging van USB-sticks in de verschillende landen.

Kingston deed uitgebreid onderzoek naar hoe bedrijven de beveiligings- en privacyvereisten toepassen op gegevens die verzameld en bewaard worden op USB-sticks. Het onderzoek is uitgevoerd door het Ponemon Institute in tien Europese landen.

2.942 ICT-consulenten

Het beeld wordt bevestigd dat veel organisaties het gevaar van onversleutelde USB-sticks negeren en dat ze geen USB-beveiligingsbeleid hebben.

De Europese studie, een aanvulling op een onderzoek dat al eerder in de Verenigde Staten is gehouden, bevestigt de dringende behoefte bij organisaties voor de invoering van beleid en het gebruik van veilige USB's. In totaal zijn er 2.942 ICT-consulenten ondervraagd met een gemiddelde ervaring van 10,75 jaar in ICT of ICT-beveiliging in Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Verlies

Alle ondervraagden erkenden het belang van USB-sticks vanuit het oogpunt van productiviteit. Van de Nederlandse respondenten gaf maar 31 procent aan dat hun bedrijf over de technologieën beschikt om het downloaden van vertrouwelijke bedrijfsinformatie op USB-sticks door onbevoegden te voorkomen of snel te detecteren.

De statistieken tonen aan dat de meeste organisaties in Nederland nog veel moeten doen om het risico van het gebruik van onversleutelde USB's te verkleinen. 62% van de ondervraagden heeft in de afgelopen twee jaar vertrouwelijke of gevoelige informatie verloren door het verlies van USB-sticks.

Duitsland

Uit vergelijkingen tussen Europese landen blijkt dat het inzicht in het belang van USB-beveiliging en de uitvoering ervan het hoogste is in Duitsland: 62% zegt dat hun organisatie een adequaat USB beveiligingsbeleid heeft om misbruik door werknemers te voorkomen.

Daar tegenover staat dat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen het meeste risico lopen als gevolg van gewoontes van medewerkers. 73% in het Verenigd Koninkrijk, 85% van de respondenten in Frankrijk en 83% in Polen zegt dat medewerkers USB-sticks gebruiken zonder daar vooraf toestemming voor te hebben.

Inhaalslag

- 75 % van de Europese respondenten zegt dat werknemers van hun bedrijven USB-stick gebruiken zonder daar vooraf toestemming voor te vragen.
- Een verbijsterende 63% van de ondervraagden gaf toe dat werknemers vaak USB's verliezen zonder de geschikte autoriteiten daarover te informeren.
- Frankrijk, de UK en Polen scoren het hoogst op het gebied van dataverlies als gevolg van verloren USB's.

"Bij Kingston geloven we dat een gebrek aan supervisie en educatie, en verwarring binnen het bedrijf, factoren zijn die leiden tot een overweldigende hoeveelheid dataverlies als het gaat over USB Flash drives," zegt Vincent Oostlander, regional director - Benelux, Nordic & Baltic bij Kingston Technology.

"Nutteloos en duur"

"Organisaties zijn bang dat elke poging om een apparaat zoals een USB-stick te controleren waarschijnlijk nutteloos en duur is, zowel op het gebied van budget als verlies aan productiviteit. Echter, een simpele analyse van de bedrijfsbehoeften en de wetenschap dat er een verscheidenheid is aan gebruiksvriendelijke, betaalbare, veilige USB-oplossingen, kan veel betekenen om bedrijven en hun medewerkers grip te laten krijgen op dit onderwerp."

"Dit onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de houdingen ten opzichte van USB-beveiliging verschillen binnen Europa. Maar de uitkomsten onderstrepen over het algemeen hoeveel organisaties het nog steeds ontbreekt aan een rigoureus en veilig data-beveiligingsbeleid. Daarmee ontstaat een groot gat in de beveiligingsstrategieën van bedrijven," zegt Dr. Larry Ponemon, CEO van het Ponemon Institute.

"Er gaat maar zelden een maand voorbij zonder een verhaal in de pers over vertrouwelijke informatie die op een verloren USB-stick stond. We hopen dat de resultaten van ons onderzoek als wake up call voor Europese bedrijven zullen dienen."

De samenvatting van het Nederlandse rapport is hier te vinden. 

Kingston USB onderzoek

Plaats op:
Datum: 14 december 2011
Categorie: Informatie- & databeveiliging
Bron: Kingston
Gerelateerde artikelen  
17-05-2013 Nieuws USB-sticks één van de grootste infectiebronnen
19-10-2006 Nieuws Drie op de vier usb-sticks leesbaar voor derden
11-04-2008 Nieuws USB Sticks Defensie onvoldoende veilig
07-10-2009 Nieuws Kingston Digital en SPYRUS sluiten partnerovereenkomst
27-11-2009 Nieuws Kingston Technology introduceert nieuwe beveiligde USB flash drive
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,32 seconden.