Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Redacteuren van diverse Nederlandse dagbladen hebben onlangs een bezoek gebracht aan een Engelse gevangenis (HMP-YOI Parc in Bridgend) gerund door G4S. Het is een van de zes door G4S gerunde private gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk. Een mooie case die wellicht opvolging gaat krijgen in Nederkland, hoopt G4S.

Het Nederlandse regeerakkoord laat er namelijk geen misverstand over bestaan: het Verenigd Koninkrijk zal als voorbeeld betrokken worden in de besluitvorming over privatisering van het Nederlandse gevangeniswezen.

Momenteel doet het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum - WODC - van het Ministerie van Veiligheid en Justitie hier aanvullend onderzoek naar. De resultaten worden dit najaar verwacht.

De uitbesteding van taken van het gevangeniswezen staat in Nederland volop in de belangstelling. Ook van de media. Om die reden organiseerde G4S een excursie naar een geprivatiseerde gevangenis in het Verenigd Koninkrijk: Prison Parc in Wales, dichtbij Cardiff. Parc is in 1997 als een van de eerste private gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk ontworpen en gebouwd door G4S. Parc wordt volledig door G4S gerund en alle medewerkers zijn in dienst van G4S.

In het Verenigd Koninkrijk werkt G4S al geruime tijd samen met de overheid in het gevangeniswezen. Onlangs nog heeft de Britse overheid de exploitatie van twee gevangenissen gegund aan G4S voor een periode van 15 jaar.

"G4S heeft niet alleen ervaring met private gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in de Verenigde Staten, Australië en Zuid Afrika", zegt Cees van Dongen, directeur Beveiliging bij G4S Nederland.

Staatssecretaris Fred Teeven is begin dit jaar in het Verenigd Koninkrijk geweest om zich te laten informeren over de privatisering van penitentiaire instellingen. Hij heeft met belangstelling kennis genomen van de ontwikkelingen over de Britse aanpak. Voorwaarde is wel dat er langlopende contracten worden afgesloten, en die zouden vrijwel alleen lonend zijn bij nieuw te bouwen instellingen. Van Dongen: "Nieuwbouw en een eigen ontwerp bevorderen een efficiëntere inrichting van de instelling, dit heeft de voorkeur van G4S. Desalniettemin zijn we ook in voor andersoortige constructies. Zo hebben we recent de aanbesteding gewonnen van een bestaande, door de overheid gerunde gevangenis in Birmingham, die vanaf 1 okober door G4S wordt geexploiteerd".

De conclusies van het onderzoek door het WODC worden in het najaar verwacht. Eventuele volgende stappen van het Kabinet volgen na bestudering van de onderzoeksconclusies. G4S volgt de ontwikkelingen vanzelfsprekend op de voet.

Plaats op:
Datum: 29 augustus 2011
Categorie: Overheid
Bron: G4S Beveiliging B.V.
Gerelateerde artikelen  
22-10-2007 Nieuws Belgen beveiligen hun notebook slecht, Britten verliezen 'm gewoon
14-12-2011 Achtergrondartikelen USB stick blijft zwakke schakel
17-01-2019 Nieuws Bedrijven lopen wereldwijd tegen eisen van applicatiebeveiliging aan
21-10-2007 Nieuws Vergelijkend onderzoek: Nederlanders meest laks met PIN-codes
02-11-2009 Nieuws Gevangenisverdrag: primeur in Europa
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2007 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,28 seconden.